Jacquard függöny az arisztokratikus hatásért

jacquard függöny
jacquard függöny

A fényűző, textúrált mintázatú ablakdekoráció nemcsak a napsugaraktól védi a szobát, hanem az ízlést és a kifinomultságot is hangsúlyozza. A jacquard függöny nagymintás, különböző sűrűségű szálak bonyolult vagy egyszerű összefonódásából készül. Ennek a textúrának köszönhetően összetett, finom részleteket tartalmazó mintákat lehet létrehozni. A jacquard függönyök gyakran nem túl színesek, de a szerkezetük mindig szemet gyönyörködtető. A szövetek sűrűsége változhat.

Ez a szövéshez felhasznált fonaltól függ. Ha vékony szálakat használnak, akkor a tüllhöz hasonló anyag lesz a végeredmény. Az ilyen modelleket főleg hálószobákban lehet látni, mert ezeket a könnyedség jellemzi és a kényelem hatását keltik. A vastagabb szálakból sűrű szövet hozható létre. Az ünnepélyesség és a luxus légkörét teremtik meg, ezért a barokk stílusban berendezett nappalik és nagy termek díszítésére alkalmasak. Mint minden, a jacquard függöny is időről-időre tisztítást igényel. A termék kézzel vagy gépben is mosható, de a mosószer nem tartalmazhat fehérítőt.

A természetességet hangsúlyozza a vászon anyag

A textilipar nem áll meg, hanem mindig új és praktikus szöveteket hoz létre. A divat azonban köztudottan ciklikus. Nem is olyan régen, a vászon anyag nem volt túl népszerű. Használata a munkaruhák és vitorlák készítésére korlátozódott. Ma már a neves tervezők kollekcióiban is megtalálható. Minek köszönhető ez a nagy érdeklődés? Valószínűleg a környezetbarát divatnak. A vászon anyag durva és befejezetlen megjelenésű. A fonal alapanyaga lehet növényi vagy mesterséges eredetű, de a kevert szálak is gyakoriak.

A szövetet eredetileg mindenféle textíliához használták, például törölközők, ruhák, függönyök és kalapok készítésére. De nagyobb tárgyak, vitorlák, cipők és táskák is készültek belőle. Manapság a kézimunka a szövet egyik leggyakoribb felhasználási módja. A nők vászontáskákat, törölközőket, kiegészítőket és egyéb dekorációs tárgyakat varrnak a felhasználásával, ami nagyon eredeti és hangulatos hatást kelt. Függönyök formájában is gyakran találkozhatunk a vászon anyaggal. Ezek hangsúlyozzák a belső tér otthonosságát és természetességét.