Munkavédelmi kesztyűk – akár otthonra is hasznos lehet

A munkavédelmi kesztyű jelölése egy gyors áttekintést ad a kesztyű tűrőképességéről. A munkavédelmi kesztyű jelölések idővel szabványosodtak. Ezek a szabványos jelölések megkönnyítik azt, hogy az ideális munkavédelmi kesztyűt kiválasszuk. A különféle kesztyűk különféle helyzetekben védik meg a viselőjüket, és előzik meg a baleseteket.

A munkavédelmi kesztyű jelölések hiánya arra utal, hogy az adott kesztyű komoly behatások ellen nem védi meg a viselőjét. A jelölés hiánya nem feltétlenül jelent rossz minőségű terméket. Egy cérnakesztyű például nyilvánvalóan nem fog a láncfűrész ellen megvédeni. A jelölés nélküli kesztyűk tehát olyan esetben használhatóak, amikor a munkaruha célja a tisztaság megóvása.

 

A jó munkavédelmi kesztyű egyik célja, hogy a viselő ujjait, kezét megvédje. A fizikai behatások elleni védelem két csoportra osztható. Az egyik ilyen védőhatás a vágóhatással szembeni ellenállás. A másik legfontosabb védelem pedig a szúróhatás elleni védelem. A kesztyűk egy része csak az előbbiben jeleskedik, másik része csak az utóbbiban. Vannak olyan munkavédelmi kesztyűk is, amelyek mindkettőben jók.

Az egyik legelterjedtebb védőhatás a vágóhatás elleni védelem. Az ilyen kesztyűk vágó és szúróhatás ellen is védenek.

 

A munkavédelmi kesztyűk másik nagy típusa a vegyszerek és a mikroorganizmusok ellen véd. A védelem itt minimális, és három különböző szint létezik. Az első szint a legtöbb vegyszer ellen véd, a második már bizonyos mikroorganizmusok ellen is. A harmadik már a legtöbb vegyszer és mikroorganizmus ellen is egy átfogó alapvető védelmet nyújt. Munkavédelmi kesztyű vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy a saját munkaterületünkre melyik védelmi fokozat lehet a legmegfelelőbb és ennek alapján választani a kínálatból.