3 tengelyes allergia, a tavaszi fémmegmunkálás következménye

Gyerekkorom óta nagyon érdekelt a fémipar különböző területein való megmunkálási folyamatok összessége. Különösképpen a CNC gépek működése volt az igazán, ami magával ragadott. Így hobbiként elkezdtem körbejárni a témát, rengeteget olvastam, tanultam. Egy CAD szoftver megvásárlását követően készíteni akartam a feleségemnek egy marógéppel készített szivecskét. Ekkor kerestem meg egy ismerősöm, akinek tudtam, hogy vannak megmunkáló CNC gépei. Természetesen ledátumoztunk egy szombati napot, ahol a csarnokban épp senki nem dolgozott. Amikor beléptem a csarnokba, már elindult a vakaródzás, de az igazi móka valójában csak később jött, amikor elindítottuk a marógépet. A gép működése közben rengeteg fémforgács és apró fémpor került a levegőbe, amitől azonnal tüsszögni, köhögni kezdtem. Rögtön tudtam, hogy allergia lesz a háttérben.

Korábban sosem jött elő a dolog és mindig csak legyintettem, hogy az allergia egy mondvacsinált betegség, amit azért találnak ki az emberek, hogy többet tudjanak pihenni. Hát ez baromira nem így van. Szóval keresgélni kezdtem az interneten, mondván Google a barátom. Miután számos cikket és tanulmányt elolvastam a probléma kapcsán, próbálkoztam pár gyógynövényes készítménnyel, amikről viszonylag hamar kiderült, hogy nem fognak működni. Legalábbis a kívánt tünetmentességet nem tudták prezentálni, talán egy picit jobb volt tőle, de elképzelhető, hogy csak placebo volt, ami összességében nem zavarna, de annak meg gyenge. Szóval tovább keresgéltem, és megtaláltam a már fentebb említett oldalon, a Prevenció Patika kínálatában azt a rengeteg, vény nélkül is kapható allergia elleni készítményt. Valóban hatalmas választék van, alapvetően kedvezőbb áron és még éjszaki vásárlás során sem kell „ügyeleti díjat” fizetni. Ami azért nem szokott jól esni. Valójában az internetes vásárlás számomra nemcsak rengeteg pénzt spórol, de az ezzel nyert időért vagyok a leghálásabb. Azt hiszem, határozottan a türelmetlen vásárlók közé tartozom. Itt pedig tisztán látom a termékek leírását, valamint össze tudom hasonlítani őket az áruk, az összetevők, vagy akár a fő hatóanyag mennyisége alapján. Ezért különösen hálás vagyok a jól strukturált weboldalért, így a feleségem helyett én lettem az online patikus és a gyógyszerek beszerzője is. Az oldalon egyébként nemcsak allergiás panaszokra való gyógykészítményeket lehet találni, rengeteg egyéb nem vényköteles gyógyszer kapható. Személyes tapasztalatom, hogy rengeteg olyan csodabogyó van, ami kötelező része kéne, hogy legyen a háztartásnak, csak mire kiállom a sort és össze kell kapkodnom a szükséges dolgokat, valahogy annyira szeretnék már otthon lenni, hogy a fele elmarad, és így csak az igény esetén merül fel ezeknek a hiánya. Egy bizonyos összeg elköltését követően egyébként ingyenes a házhozszállítás.

Az általam választott gyógyszer az Allegra Forte volt, nekem tökéletesen bevált. Alapvetően szerencsésebb helyzetben vagyok, mint a legtöbb allergiától szenvedő sorstársam, viszonylag ritkán járok fémipari létesítményekbe, ahol masszív fémporral találkozom, és más területeken nem tapasztaltam az allergia tüneteit. Amikor tudom, hogy épp szeretnék valamit készíteni, akkor viszem magammal és mielőtt a problémás környezetbe lépnék, beveszek egyet. Tényleg problémamentessé vált a fémforgácsolás azóta, és a hőn szeretett hobbimat sem kellett abbahagynom. Aminek különösen örültem, hogy erre nem kellett valami komolyabb vényköteles készítményt választanom, valamint, hogy ennyi kitartó tanulást és rákészülést követően nem kellett felhagynom ezzel a hobbival. Bár mindenkinek javaslom, aki hasonló cipőben jár, hogy mielőtt megtanulja a hosszas szakirodalmat a téma kapcsán, azért tegyen előtte egy próbát, nehogy úgy járjon, mint én.