A kender olaj előállítása során gyakori, hogy a gyártók az erősebb ízélmény miatt először megpirítják a kendermagokat, majd ezt követően sajtolják ki az olajat. A hidegen sajtolt kender olaj ezzel szemben hőkezelés nélkül, mechanikus préseléssel készül, így nem károsodnak a benne található esszenciális zsírsavak (omega 3, omega 6), vitaminok és ásványi anyagok. A kender olaj népszerű természetes gyulladáscsökkentő, rengetegen használják a gyulladások és az ezekkel járó fájdalom csillapítására. A gyulladáscsökkentő tulajdonságait a gamma linolénsavnak (GLA) köszönheti, ami egy Omega 6 zsírsav, ami az immunrendszer megfelelő működését is támogatja. Ugyanakkor az agynak is szüksége van zsírsavakra, így a kender olaj fogyasztásával támogathatjuk az agyunk egészséges működését is. A kender olaj fogyasztására több módszer is van. Fogyaszthatjuk reggel, éhgyomorra, felnőtteknek ajánlott naponta 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál már elegendő mennyiség. A jobb felszívódás érdekében érdemes a kender olaj elfogyasztása és a reggeli között várni körülbelül 20 percet. Vannak, akik nem szeretik az olaj ízét, ilyen esetben nyugodtan bevihetjük néhány korty víz vagy üdítő kíséretében is. Ha nem szeretnénk önmagában fogyasztani az olajat, szerencsére akkor sincs veszve semmi, hiszen számtalan ételhez hozzáadhatjuk. Fontos, hogy ne hevítsük az olajat, hő hatására ugyanis az értékes összetevők jelentős részét elveszítjük. Például keverjük bele a napi zöldség- vagy gyümölcsturmixunkba, vagy akár hozzá tehetjük salátákhoz vagy más készételekhez.