Az öntöző meghibásodásának legfőbb okai

öntöző
öntöző

A locsolórendszer kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen hosszú élettartamra lehet számítani? Magyarországon is sok olyan öntöző van, ami több, mint két évtizede remekül teljesít. Nyilván az Egyesült Államokban, az öntözőrendszerek hazájában ennél jóval hosszabb ideje funkcionáló rendszerekkel is találkozni lehet.

Mi lehet az oka annak, hogy egy idő után mégiscsak elromlik valami? Nos, ugye a rendszer több, mint 90%-a PVC, ezért főleg az elektronikában várható esetleges meghibásodás. Annyit még fontos itt megjegyezni, hogy a mai rendszerek sokkal több elektronikával rendelkeznek, mint a régebbiek, illetve a felgyorsult világban az elektronikus eszközök is gyorsabban elromlanak.

Valamilyen szinten várható, hogy a vezérlő automatika egy idő után cserére szorul. Természetesen az öntöző nehezebben hozzáférhető, nagyobb elemei a megfelelő karbantartásnak és rendeltetésszerű használatnak köszönhetően ténylegesen képesek évtizedekig üzemképesek maradni.

A leggyakrabban előforduló hibák nem az elöregedésből vagy az elkopásból, esetleg a gyenge anyagminőségből szoktak származni. Mindig felhívják arra a figyelmet a szakértők, hogy az öntöző meghibásodását a legtöbbször külső tényezők okozzák.

Az öntöző rendszer meghibásodásának külső tényezői

Ha elromlik a locsolórendszer, akkor leginkább külső okokra vezethető vissza a gond. Ha homokol a kút, az öntöző rendszer szivattyúja nem fog tudni rendesen teljesíteni. Még kis mennyiség is elég ahhoz, hogy azonnal hibaként jelentkezzen a homok megjelenése. A szórófej rotoros szerkezetébe, a tömítőgyűrű alá vagy a szelepek gumimembránjára jutva folyamatos amortizációt okoz.

Olyan öntöző rendszer esetében, ahol csepegtető cső is van, könnyen megfigyelhető ez a folyamat, ugyanis a csepegtető végében összegyűlik a homok. Akkor sem tud megfelelően működni az öntöző rendszer, ha szakszerűtlenül volt az beprogramozva. Ha olyan valaki nyúl az öntözőberendezéshez, aki nem jártas benne, sok hibát tud elkövetni a beállításkor. Természetesen a karbantartás kihagyása, elhanyagolása is problémás lehet.