Sürgős dolog az érszűkület kezelése

Az érszűkület kialakulásában több tényező is szerepet játszik, elsősorban örökletes betegség, de az életmódban szintén keresendőek az okok. Bármi legyen is, az érszűkület kezelése minél hamarabb el kell kezdődjön, máskülönben egyre csak súlyosbodik, a végén pedig borzalmas következményei lehetnek. Annál inkább, mivel mire a jelek érezhetővé válnak, a probléma már súlyos. Leginkább az alsó végtagokat támadja meg ez a kór, így előfordulhat, hogy gyaloglás közben erős, görcsös fájdalmat érez a beteg a lábikrában vagy a combban.

Ez a legtöbb esetben oldódik rövid pihenés után. Az érszűkület kezelése akkor is szükséges lehet, ha a lábfejen kékes elszíneződések láthatóak vagy a végtagok hidegek. Ez történhet gyógyszerekkel, gyógynövények felhasználásával, de van egy nagyon régi és hatásos módszer is, mégpedig a mofetta szárazfürdő. Utóbbival szintén eredményes lehet az érszűkület kezelése, a Fumara pezsgőkristályok meglétének köszönhetően, a kúrát már a saját otthonunkban elvégezhetjük.

Teendők fekélyes láb esetén

Lábszárfekély kialakulhat sérülések nyomán, de okozhatja cukorbetegség vagy krónikus ízületi gyulladás is. Talán a legtöbb esetben mégis az érbetegség a kiváltója. Nagyon nehéz feladat a fekélyes láb kezelése, ráadásul elmondható, hogy igencsak hosszadalmas. Összetett, többlépcsős folyamat, ami érsebész, diabetológus, bőrgyógyász munkáját igényli, de gyakran előfordul, hogy szükség van dietetikus és gyógytornász segítségére is.

Ugyanis nem elég csak a sebet kezelni és megszüntetni a fertőzést, hanem javítani kell a keringést, rendezni a cukorháztartást, illetve felgyorsítani a sebgyógyulást. Otthon szintén be kell tartani az orvos utasításait, hiszen kizárólag így kúrálható sikerrel a fekélyes láb. Mint minden betegségnél, ennél is jobb a megelőzés, mint a kezelés. Ebben szerepe van a túlsúly elkerülésének, az érrendszer rendben tartásának, továbbá tanácsos kerülni a dohányzást, valamint egészséges étrendet tartani. Kis szerencsével és nagy odafigyeléssel nem alakul ki fekélyes láb, így ettől a betegségtől mentesülhetünk.