Kertépítés: könnyen fenntartható végeredmény

kertépítés
kertépítés

Egy kert megépítésekor mostanság a legfőbb szempont, hogy szép legyen, mégis könnyen fenntartható. Nem csoda, hogy a kertépítés ebbe az irányba terelődött az elmúlt évek, évtizedek során. A 21. században, a felgyorsult életvitel miatt, amivel együtt jár ugye az általános időhiány, sokan nem tudnak foglalkozni a kert gondozásával, ápolásával.

Sok kerttulajdonos nem is szívesen tölti minden szabadidejét a kert gondozásával, amit a kertépítés során figyelembe kell venni. Ha mégis van idő rá, akkor nem szeretne órákat például a locsolással tölteni. Ezért is fontos a tulajdonosoknak és a kertészeknek is a kertépítés előtt figyelembe venni azokat a lehetőségeket, amiknek hála egy gyorsan és könnyen rendben tartható terület lesz az eredmény.

Abban az esetben, ha nem a tulaj saját maga gondozza a kertet, akkor sem mindegy, hogy mekkora kiadással jár. Egy szabadidőkert fenntartási ideje csekély, a költsége alacsony. Mindez megmagyarázza, hogy napjainkban miért annyira népszerű.

A kertépítés során a szakember feladata megteremteni azokat a feltételeket, amiről ez a kerttípus híres lett: a játszásnak teret adó tágas és strapabíró gyepfelületek, a szélbe rendezett dekoratív növénycsoportok és a családi és baráti összejövetelek színterét biztosító grillezők és pihenő bútorok.

Vakond háló: vannak a megoldásnak hátrányai is

Sokan döntenek egy speciális háló mellett, hogy távol tartsák a vakondot és a földtúrásokat a kerttől. Habár a vakond háló a gyepes területet képes megvédeni, tehát azt a részt, ahol ténylegesen jelen van a vakond, de megfigyelhető, hogy a védettségnek nem lehet örülni ott, ahol kitúrja a járataiból a felesleget a vakond, mint például a növényágyásokban. Kisebb rágcsálókkal is számolni lehet a kertben, amik ellen a vakond háló nem nyújt megoldást.

Főleg akkor lehet számítani erre, ha nem közvetlen a gyepszőnyeg alá került, vagy más füvesítési módszer esetében a talajfelszín alatt 5 cm-nél mélyebben helyezkedik el. De ha direkt a gyepszőnyeg alá kerül a vakond háló, akkor is számítani kell bizonyos gondokra. A szezonális fűfelújítás csak nehezen, vagy egyáltalán nem végezhető, mivel a gyepszellőztető gép kései átvágják.