Wellness hétvége Szovátán

Közel 150 hotel, szálloda, vendégház, panzió, kulcsosház, motel vagy hostel közül válogathatunk már online is, ha Szovátán akarunk üdülni. A legnagyobb booking oldalak is kiemelt helyen listázzák a szovátai szálláshelyeket, és ha csendes, de mégis pezsgő, változatos kínálatú vakációs célpontot szeretnénk, számunkra Szováta az ideális hely!

A nemzetközi hírű üdülővároskát a területén található sós és édesvízű tavak és a település festői fekvése igazi nemzetközi turisztikai célponttá emelték. Mind a nyári szezonban, de a téli időszakban is lehetőség van wellness hétvégézni ezen a felkapott, minőségi szolgáltatásokat nyújtó üdülőhelyen: érdemes mielőbb szállást foglalni, hogy lehetőleg a számunkra megfelelő időpontban kapjunk helyet!

A szovátai fürdőket minden évben tömegek keresik fel nőgyógyászati és meddőségi problémák vagy reumatikus bajok kezelése céljából, de állítólag 21 féle betegség gyógyítására alkalmasak. A fürdővárosban az utóbbi évtizedekben valósággal virágkorát éri a gyógyturizmus, számos új szálloda és panzió épült, és megszaporodott a gyógyászati és wellness szolgáltatások száma is. Lehetőség van balneo- és hidroterápiára, mechano- és kinetoterápiára, bőrgyógyászati kúrákra, psoriasis kezelésére, és természetesen az elmaradhatatlan gőzfürdők, szaunák, szoláriumok is szerepelnek a kínálatokban. Ha pedig túrázni vágyunk, a közeli erdőkben számos kijelölt gyalogösvény, túraösvény van; nemcsak sétálni, kerékpározni is lehet a tematikus Só útja tanösvényen.

Ha még nem jártunk Szovátán, érdemes virtuálisan is körülnézni előbb, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a turisztikai kínálatok képei nem csalnak és nem hazudnak: valóban ennyire varázslatos a hely. A Visitmures oldalán indulj el egy virtuális túrára, és jelöld ki jóelőre célpontjaidat! https://visitmures.com 

A Maros megyei üdülőváros vitán felül leghíresebb látnivalója a szovátai Medve-tó, amely a világ legnagyobb heliotermikus tava. Erdély Holt-tengerének is nevezik, hiszen sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm (hőtározó) jelenség következtében akár 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig. Bár hőmérséklete az utóbbi évtizedekben a beömlő édesvíz megcsappanása és a fürdőzők okozta vízkavarodás miatt csökkent, így is kellemesen langyosnak mondható a nyári időszakban. A legnagyobb hőmérsékleti értéket a szezon elején, júliusban mérik, mely augusztus végére jelentősen lecsökken. A Medve-tó különleges összetételű sós vize és a tóparton található iszap számos betegség gyógyítására alkalmas.

A Kis-Küküllő felső folyása mentén fekvő Szováta a Székelyföld Sóvidék nevű kisrégiójának része. A fürdőtelep egyébként már az 1800-as évek végén kezdett kiépülni, néhány éven belül pedig olyan felkapott lett, hogy sokan, akik megengedhették maguknak, villákat építtettek a tavak közelében. A Medve-tó ugyanis nem az egyedüli gyógyhatású vizű tó a környéken, vannak további kisebb tavacskák is. Van még hat heliotermikus sós (Fekete-, Mogyorósi-, Rigó-, Vörös és a Zöld-tó – utóbbi kettő azért van bekerítve, mert szigorúan védett természetvédelmi területek), illetve két édesvizű tó (a Piroska- és az Édes-tó). 

Bár télen a tavak nem alkalmasak fürdésre, a födött fürdőzés továbbra is lehetséges az erre kialakított helyiségekben. Ugyanakkor igazi téli kikapcsolódást nyújt a szovátai sípálya: a sízés szerelmeseinek egy viszonylag meredek, egy kilométer hosszú nagy pálya áll rendelkezésre, de van a kezdők részére egy 300 méteres is. A tetőn kölcsönző is működik, úgyhogy ha valakinek nincs sját felszerelése, ott lehetősége van sílécet, bakancsot, botot és szemüveget bérelni. A kisebbik sípálya mellett két szánkópályán örülhetnek a kisgyerekesek a hónak. 

A Visitmures csapata bemutatja számodra a legizgalmasabb szovátai látnivalókat! Látogass el weboldalunkra, és olvass többet a Só útjáról, a különböző szovátai gyalogösvényekről és sétányokról, vagy magáról a világhíres Medve-tóról.