Gyógytorna gerincműtét után: miket érdemes tudni a kezelésről?

Gyógytorna
Gyógytorna

A gerincműtét életmentő és életminőség-mentő beavatkozás, ami után van visszaút a normális életbe – ha megfelelő utókezelést kap a páciens. A gyógytornászok ebben nyújthatnak elsőrangú segítséget.

Egy gerincműtét után kiemelt jelentősége van a megfelelő rehabilitációnak is. Az operáció már önmagában is komoly megterhelést jelent a test számára, melynek újjáépítését csak fokozatosan szabad megkezdeni.

Különösen igaz ez a gerinc esetén, elvégre ez az, ami az egész testünket tartja és gondoskodik a mozgásunk szabadságáról. Ne vegyük tehát félvállról a műtét utáni teendőket!

Gerincműtét után is lehet még sportolni?

Fontos tisztázni, mielőtt belevágnánk a mozgásba, hogy egyáltalán mikor kezdhető újra a sport! Nagyobb műtétek után rendszerint a kórház biztosítja a 2-3 hetes rehabilitációt, amit követően már bátran elkezdhetjük önállóan is a gyógytornát.

Amennyiben ilyesmi nem áll rendelkezésre, úgy a legbiztosabb információval a kezelőorvos tud szolgálni. A Gyógytornászom.hu szerint a műtét utáni gerinctorna jelentős részét képzi a rehabilitációnak.

A bevett szokás az, hogy a gyógytornát már a műtétet követő első nap el kell kezdeni

Ekkor még természetesen csak segítséggel, kímélő gyakorlatokkal szabad megkezdeni a terhelést. Emellett viszont kellő gondot kell fordítani a pihenésre is, különösen a sebgyógyulás idején. A varratszedést követően pedig fokozatosan lehet növelni a gyakorlatok nehézségét.

Az első időszakban még csak a gyakorlatok helyes elsajátításán, illetve a felkelésen és a járáson van a hangsúly. Ilyenkor kifejezetten tilos komoly terhelésnek kitenni a gerincet, illetve csavaró és hajlító gyakorlatokat végezni. Emellett pedig fontos, hogy amennyire lehet, kerüljük el a hirtelen mozdulatokat is.

Az elsődleges cél ebben az időszakban, hogy újraépítsük az izmokat és csökkentsük az esetleges fájdalmakat

Ilyenkor még fontosabb figyelni arra, hogy abban az esetben, ha egy gyakorlat túl megerőltetőnek bizonyul vagy esetleg fájdalmat okoz, ne habozzunk azt jelezni és megállni a gyakorlatban, hogy a testünk egy kicsit pihenhessen.

Azért is fontos minél hamarabb megkezdeni a mozgást, mert a túlzott pihentetés megnehezíti a felépülést és akár szövődményekhez is vezethet. Sokan ódzkodnak attól, hogy megkezdjék a tornát, féltve a frissen műtött területet, ez azonban könnyen tévútra visz. A különböző légzőgyakorlatok, keringést serkentő mozgások, illetve az orvos által javasolt feladatok mind sokat segítenek a felépülés folyamán.

5-6 hét elteltével már lehet növelni a gerinc mobilitását és mozgásterjedelmét, emellett elkezdődhet az izmok erősítése is

Ennek célja, amellett, hogy visszanyerhessük a régi formánkat és erőnket, a testtartás és a statika javítása, melyekkel elkerülhetővé válik a későbbi visszaesés és az esetleges szövődmények kialakulása.

De mi van akkor, ha „elkéstünk”? Ha már eltelt akár 3 hónap is a műtét óta? Természetesen ekkor sem kell pánikba esni, viszont nagyon fontos, hogy mihamarabb megkezdjük a tornát.

Ekkor már a sportolásra is nagyobb lehetőség van, viszont mielőtt bármibe belevágnánk, feltétlenül konzultáljunk a gyógytornásszal is, hogy javasolja-e az adott mozgásformát.

A mozgás, mint minden más esetben is, elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. De ha a gerincünkről van szó, mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő mozgásformát és gyakorlatokat alkalmazzuk, hogy sokáig járhassunk egyenes derékkal.