Az egyedi fa ajtó gyártás folyamata

Őseink még csak nem is ábrándoztak arról, hogy egyedi ajtó díszítse hajlékukat, hiszen legtöbbször csak egy egyszerű nyílás testesítette meg az ajtót, mint olyat. Ez pedig kizárólag közlekedésre volt alkalmas. Bár később aztán kerültek ezekre a nyílásokra állatbőrből vagy textilből készült függönyök, esetleg valamilyen fából készült tákolmány, össze sem hasonlíthatjuk korunk kívánalmaival elődeink lényegre törő igényeit.

Az 1500-as éveknek köszönhetjük, hogy a fa ajtókba már üveg is került alkalmasint, ekkoriban vált egyre fontosabbá, hogy ne csak praktikus, de – fogjuk rá – stílusos is legyen egy-egy ajtó. Az azóta eltelt újabb 500 év és a kényelmes élet meghozta az igényünket arra, hogy az ajtó ne csak egy „bejárat” legyen valahová. Fontossá vált az szín, az anyag, az időtállóság, a biztonság és a stílus – ezt pedig az ajtógyártással foglalkozó iparágak is felismerték: megjelentek az egyedi faajtók.

Az ezredforduló után is hódít a fa

Bár számos más anyagból is készítenek ma már ajtókat, a legnépszerűbbek napjainkban a faajtók.

Mindez nem véletlen, hiszen az arra alkalmas faanyagokból készült faajtók rendkívül sokáig, akár élethosszig és azon túl is helytállnak – megfelelő karbantartás és rendeltetésszerű használat mellett. A faajtó tartós, ellenálló, és megfelelő gyártási technológiával és megmunkálással hosszú ideig lehet a lakás nem csak hasznos, de esztétikus része is.

Így készülnek a faajtók

A faajtókat rétegragasztott fából készítik. Mivel ezzel az eljárással több réteg faanyagot ragasztanak össze, sokkal szilárdabb és strapabíróbb lesz az ajtó, valamint hossztávon ellenáll a vetemedésnek is. A méretezés történhet egyedi igények alapján, illetve szabvány szerint is.

A fafurnér alapanyag mellett a körtefa, a cseresznye, a juhar, a dió, vagy a tölgyfa is jó választás lehet, de számtalan fajta faalapanyagból lehet ma már válogatni – ennek majdhogynem csak a pénztárca és az ízlés szab határt.

A felületkezelés legtöbbször már a gyártási folyamat alatt megtörténik, ez is hozzájárul a faajtók időtállóságához. A festés vagy pácolás után gumitömítésekkel látják el az ajtót, és ekkor helyezik be igény szerint az üvegeket is.

Számít a méret!

Manapság kissé háttérbe szorultak a műszaki szempontok, a fő figyelmet pedig az ajtó megjelenése kapja – ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne csúcsminőségű és egyben rendkívül esztétikus ajtót gyártani.

A beltéri faajtók gyakran egyedi méreteket kívánnak a helyiség tulajdonságaitól és a vásárló igényeitől függően. Előfordul, hogy a falcos ajtók sem jobbos, sem balos kivitelben nem férnek el, ilyenkor a tolóajtó vagy a harmonikaajtó lehet a megoldás a két szoba elkülönítésében.

Bármilyen ajtóra is essen a választás, egy biztos: az egyedi fa ajtó gyártásnál is kulcsfontosságú a mérések pontossága. Ennek hiányában biztos, hogy nem fog megfelelően passzolni az egyedi nyílászáró a kívánt helyre, ezt pedig nem csak beszereléskor, hanem később is nagy bosszúságot okozhat a lakóknak – enélkül ugyanis nem látja el „nyílás-záró” feladatát maradéktalanul. A pontos méretek megállapításhoz érdemes szakember segítségét kérni!